Boksen met parkinson
Ron Godschalk heeft de opleiding van de Nederlandse Boksbond tot ‘parkinson bokstrainer’ succesvol afgerond en organiseert al een aantal jaar ‘Boksen met parkinson’ voor een enthousiaste groep parkinson patiënten elke vrijdagochtend om 11:00 uur. Mensen met de ziekte van parkinson hebben namelijk veel baat bij deze vorm van bokstraining omdat ze hiervoor dubbele taken moeten uitvoeren.
Boksen met parkinson op TV-Rijnmond (minuut 07:35)
We leggen graag uit hoe dit zit. Laten we beginnen bij wat ‘Boksen met parkinson’ precies is. Het gaat hierbij om non-contact boksen. Er wordt sowieso niet tegen elkaar gebokst. Tijdens de trainingen worden boks oefeningen gecombineerd met functionele oefeningen. Denk daarbij aan oefeningen die gericht zijn op o.a. balans en kracht.
Uitvoeren van dubbeltaken
Wat maakt boksen voor mensen met parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het uit: “Sporten is een medicijn.” Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met parkinson. Omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk, het uitvoeren van dubbeltaken. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden,” zo zegt Bloem.
Boksen met parkinson sterk in opkomst
‘Bij 'Boksen met parkinson' is de tegenstander parkinson. Er zijn heel wat voordelen aan deze manier van trainen. Zo is deze manier van op boksen geïnspireerde trainingen er om te zorgen dat je je sterker voelt, meer energie hebt en sneller herstelt. Ook kan 'Boksen met parkinson' je kwaliteit van leven verbeteren en je bouwt er kracht, flexibiliteit en snelheid mee op.
En niet onbelangrijk: wie bokst, voelt zich even geen patiënt!!